Forhåndsinnstillinger, myter og misforståelser om cruise.
Overfylte cruisebåter, dyre drikkevarer, mangelfull sikkerhet og høye priser? Du har sikkert hørt alt dette før, men nå avliver vi alle mytene om cruiseferier.
Det kan kanskje være vanskelig å forestille seg hva en cruiseferie egentlig kan tilby før man har prøvd det selv. Uansett om du reiser alene, som en familie eller som et par, er cruiseferier svært populære blant mange, nettopp fordi denne ferieformen inkluderer så mange ulike opplevelser i én pakke.
Hvis du selv må planlegge ferien, kan det kreve mye tid og energi å bestille hotell, ordne transport og mat, planlegge aktiviteter – og sørge for at alt passer tidsmessig.
Hvis du velger å ta en cruiseferie, får du både overnatting, måltider og aktiviteter for hele familien, alt mens dere seiler ut i den store og spennende verden.
Til tross for de mange fordelene er det fortsatt mange som går rundt med ulike fordommer om hva cruiseferier er, og hvem som velger denne ferieformen.
Derfor har vi nå en gang for alle bestemt oss for å avlive alle myter og imøtegå fordommene.
Myte nr. 1 - Alle seilingsruter er like
Falsk ✗
Det finnes så mange forskjellige seilingsruter at man aldri ville bli ferdig om man skulle prøve dem alle. Det er klassiske ruter som en tur rundt i det vestlige Middelhavet, som er stort sett lik for alle rederier, men også et hav av ruter som endres fra uke til uke.
I tillegg tilbyr rederiene også unike ruter når skipene skal flytte destinasjon fra sommer til vintersesongen. Her kan man for eksempel seile fra København til Barcelona eller kanskje fra Genova til Miami.
Per i dag tilbyr vi flere hundre forskjellige ruter med de rederiene vi samarbeider med, så det er definitivt noe for enhver smak – og myten om at alle seilingsruter er like? Den er vel grundig avkreftet.
Myte nr. 2 - Cruise er kjedelige
Falsk ✗
Å tro at cruise er kjedelige, er kanskje en tradisjonell myte blant det yngre publikummet. Men de fleste skip har i dag så mange ulike aktivitetsmuligheter at det er umulig å kjede seg.
Her er en oversikt over noen av aktivitetene som finnes på mange av skipene vi tilbyr turer med:
Surfebasseng
Skøytebane
Fallskjermhopp-simulator
Gokart-bane
Klatrevegg
Laser-tag
Tennis
Minigolf
Treningssenter med gruppetimer
Fornøyelsespark-aktige attraksjoner (karuseller, radiobiler og berg-og-dalbaner)
Vannsklier
Flere bassenger og jacuzzier
Velværesenter (på noen skip er det til og med inkludert i prisen)
Massasje
Undervisning og kurs (for eksempel dans, matlaging, sminke, hår eller drinker)
Teaterforestillinger og show
Gressplen hvor du kan ha piknik eller spille krocket
Kasino
Bibliotek
Det er selvfølgelig en smakssak og individuelt hva man synes er gøy og hva som er kjedelig. Men én ting er sikkert - utvalget av aktiviteter er definitivt ikke noe problem når du er om bord på et cruise-skip. Sjekk hvilke tilbud som er tilgjengelige på skipet før du bestiller ferien. Jo større og nyere skipene er, jo flere fasiliteter og aktiviteter er det vanligvis. Ovenstående liste er bare en grov oversikt. Du kan se nøyaktig hvilke aktiviteter som er tilgjengelige på reisen din under skipets informasjon.
PS. Hvis du ikke allerede er overbevist, er det også det faktum at du besøker en rekke spennende land hvor du kan gå i land og utforske lokale severdigheter.
Myte nr. 3 - Drikkevarer er altfor dyre
Sant ✓ og falsk ✗
På noen rederier er drikkevarer inkludert i prisen, mens de ikke er det på andre. Dette er nok der de fleste går galt, hvis de ikke har tatt med i betraktningen at drikkevarer ikke er inkludert i reisen deres.
Drikkevarer er dyrere å kjøpe om bord enn hvis du kjøper en drikkepakke. Derfor tilbyr alle rederier drikkepakker i forskjellige prisklasser, avhengig av om du ønsker med eller uten alkohol. Disse kan kjøpes allerede før cruiset. Undersøk og bestem hvilken drikkepakke du vil ha før du drar.
Myte nr. 4 - Det er alltid den samme kjedelige buffématen
Falsk ✗
Kjedelig salatbar, oppvarmet mat, slapp brunch? Da må du tro om igjen. De fleste cruiseskip har i dag et førsteklasses kjøkken. Avhengig av hvilket rederi du velger å reise med, kan du få kulinariske opplevelser som spenner fra japansk til brasiliansk mat.
Hvis du har spesielle diettbehov, er det ingen problem. Mange av rederiene vi ser i dag, samarbeider med prisbelønte kokker og kan tilby et bredt utvalg av allergivennlige, glutenfrie og vegetariske retter, slik at alle kan spise om bord. Hvis du vil ha det helt intimt, har flere skip også muligheten for å arrangere en privat middag, slik at dere kan nyte en kveld alene.
Bonusinfo: Mange tror at det kun er i bufférestauranten man kan få gratis frokost, så de går ofte dit. Dette er faktisk ikke tilfelle. Til frokost og lunsj kan du også bestille à la carte i en av hovedrestaurantene, uten ekstra kostnad - akkurat som om kvelden. Noen rederier inkluderer romservice, slik at du kan bestille frokost og få den levert til lugaren din, slik at du kan nyte den med utsikt fra egen balkong.
Myte nr. 5 - Krydstogtskibe er ikke trygge
Falsk ✗
Er cruise skip trygge? Det er et spørsmål som ofte stilles. Kanskje er det gamle frykter knyttet til historien om Titanic, men vær beroliget - cruise skip er trygge, og det er ingen grunn til bekymring for store ulykker eller forlis. Risikoen for forlis er statistisk sett svært lav, og tidligere hendelser har bare bidratt til å øke sikkerheten rundt cruise i dag.
En annen bekymring som har kommet opp i løpet av Covid-19-pandemien er faren for smitteutbrudd og frykten for å bli fanget på skipet hvis noe skulle skje. Men heller ikke her er det noen grunn til bekymring. Det er mange hygiene tiltak på skipene, som bruk av håndsprit, rengjøring av fellesområder og grundig rengjøring av lugarer. Hvis du er bekymret for å bli "fanget" på et cruise skip som i begynnelsen av pandemien, kan du være trygg på at slike scenarier ikke vil gjenta seg. Rederiene har inngått avtaler med havnene de besøker, slik at de alltid kan få passasjerene i land ved et eventuelt smitteutbrudd.
I tillegg er en cruise ferie den perfekte boblen i disse tider, siden alle blir testet før ombordstigning og underveis. Så vi tør nesten påstå at cruise ferier er en av de tryggeste ferieformene i disse tider.
Myte nr. 6 - Cruise er kun for eldre mennesker
Falsk ✗
Det er en morsom myte at cruisere er pensjonistferier. Det er sant at det i mange tilfeller er en vennlig ferieform for eldre mennesker, og som pensjonist kan du dra nytte av de mange fordelene som finnes om bord.
Men visste du at cruise faktisk også passer utmerket for familieferier, parferier eller når du reiser med venner? På et cruise er det masse fest og moro, avslapning, selvpleie og mye mer!
I cruiseverdenen finnes det skip som passer for alle - det handler bare om å velge akkurat det skipet som passer best for dine behov.
Myte nr. 7 - Cruises er dyre
Alt er relativt.
Selvfølgelig koster en All-Inclusive ferie mer enn hvis du velger en ferieform hvor måltider og aktiviteter ikke er inkludert i prisen. Men alt er relativt! De fleste cruise er blitt så konkurransedyktige på pris at det i dag ikke er stor forskjell mellom tradisjonelle charterferier med All-Inclusive og cruise.
Med det sagt, finnes det mange forskjellige cruises i ulike prisklasser. Hos MyCruise tilbyr vi for eksempel eksklusive cruises gjennom MyCruise Exclusive, som vi lanserte tidlig i 2021. I tillegg har vi absolutt rimeligere alternativer for deg som leter etter det. En hel uke på noen av de billigste skipene starter på rundt 3000 kr. - og det inkluderer til og med alle måltider!
Det finnes mange tiltak som kan gjøre det billigere å velge cruise som ferieform. For eksempel har flere rederier lave priser for barn under 12 år. Det er også tilfeller der det er mengderabatt hvis flere av dere bestiller ferien sammen.
Alt i alt er ikke cruise nødvendigvis dyrere enn andre All-Inclusive ferieformer. I de fleste tilfeller vil flybillettene være den avgjørende faktoren for om prisen blir høyere.
Myte nr. 8 - Cruise skip er klaustrofobiske
Falsk ✗
Når man hører at det er plass til 8000 mennesker på et skip, kan man lett tro at det er trangt. Dette er på ingen måte tilfelle. Skipene er kjempestore. Så store at det kan være vanskelig å orientere seg. Flere rederier merker for eksempel gulvene med skipets seilingsretning for å hjelpe gjestene med å finne veien, og for å sørge for at de ikke går seg bort.
Dette avhenger selvfølgelig av den enkelte personen, og når du føler deg overveldet og omringet av for mange mennesker. De fleste cruise skip i dag er imidlertid så store at det er rikelig med plass til alle gjestene, mannskapet og mer til. På de store skipene er det mye plass, luft og lys, og det er gode muligheter for å gå turer i åpent miljø. Ofte vil du faktisk bare merke den store folkemengden i forbindelse med ombordstigningen.
Det de fleste refererer til når de sier at det kan være klaustrofobisk å være om bord på et cruise skip, er at du er på åpent hav og ikke har muligheten til å gå i land før skipet legger til havn igjen. Men med størrelsen på skipene i dag er det minimal risiko for at du vil føle deg klaustrofobisk om bord.
Hvis du har en tendens til å føle deg klaustrofobisk, kan det være lurt å bestille en lugar med vindu eller til og med en lugar med balkong, der du kan gå ut og få litt frisk luft direkte fra rommet - helt for deg selv.
Myte nr. 9 - Cruises besøker bare de mest turistifiserte havnene
Sant ✓ og falsk ✗
Det finnes mange forskjellige cruisehavner rundt om i verden, og det er riktig at det kan være en risiko for å støte på såkalte "turistfeller".
Noen cruisehavner kan være fylt med turister, og det kan kanskje gjøre det vanskelig å oppleve unike opplevelser. De mest travle og dermed turistede havnene finner du vanligvis i Mexico, Florida og på de karibiske øyene.
Om du seiler i høysesong eller lavsesong spiller også en rolle når det gjelder hvor mange turister du vil møte på turen din. Men med det sagt, er det så mange muligheter når du er i havn, at det alltid er mulig å finne små, koselige perler der det ikke er mange turister. I tillegg er det selvfølgelig også mulighet for å velge ruter som besøker mindre og ukjente steder, der du på ingen måte vil føle at du har havnet midt i en turistfelle.
Myte nr. 10 - Man har ikke nok tid i havnen
Sant ✓ og falsk ✗
Igjen er det individuelt hvor lang tid du ønsker å bruke på de forskjellige destinasjonene.
Hvis du tar et cruise, vil du ofte seile om natten og være i havn om dagen. Avhengig av seilingsruten fra dag til dag, vil du vanligvis være et nytt sted når du våkner om morgenen.
Noen kan mene at tiden kan være for kort til å utforske landet - spesielt hvis du har et sterkt ønske om å se noen severdigheter som kanskje er litt lenger unna havnen. Hvis det er tilfelle, anbefaler vi at du bestiller en av rederiets egne organiserte turer, slik at du er sikret å komme tilbake i tide før skipet seiler videre.
Alternativt tilbyr noen rederier også cruise med overnatting i byen du er i. Imidlertid er vår erfaring at de fleste gjester synes det er fint med en kort dag i havn, der de har tid til å gå en tur i byen, handle litt og oppleve den lokale sjarmen før reisen går videre.
Myte nr. 11 - Man skal have formelt tøj med og alle er snobbede
Sandt ✓ og falsk ✗
Det er riktig at det finnes kleskoder på de fleste cruise skip. Det varierer fra rederi til rederi hva kleskoden er, men i de fleste tilfeller handler det IKKE om smoking og gallakjoler. Du er på ferie, så alt er selvfølgelig avslappet.
Hvis du leter etter en god guide til hva de ulike kategoriene av kleskoder innebærer, gir jeg deg her en oversikt:
Casual - Avslappet antrekk. Menn: Lyse bukser og en T-skjorte. Det er imidlertid i de fleste tilfeller ikke tillatt å ha på seg shorts og sandaler i restaurantene. Kvinner: det samme som menn, eller en vanlig skjørt eller kjole.
Elegant/sport casual - Dette er litt penere enn casual. Her foretrekkes det at menn har på seg en blazer. Slips er imidlertid ikke påkrevd. Kvinner: Her er det igjen tillatt med bukser, skjørt eller kjoler som ikke er for korte eller utringede.
Informal - Litt penere klær. Menn: Pene bukser med blazer og gjerne slips. Kvinner: Pen kjole eller skjørt med en fin topp.
Formal - Nå er det på tide å finne frem de mest formelle klærne. Det vil ikke være fastsatt kleskode for å ha på seg slike klær hele turen. Vanligvis vil det være for kapteinens cocktailparty, andre arrangementer eller lignende hendelser. Menn har på seg smoking og kvinnene har på seg kjoler. Hvis du ikke har slike klær i garderoben, fortvil ikke. Du kan leie det om bord.
De siste årene har cruises blitt mye mer tilgjengelige for alle, og derfor er formelle kleskoder ikke like vanlige som før. Imidlertid er det fortsatt visse plagg som ikke er godtatt. For eksempel er det vanligvis ikke akseptabelt å ha på seg sandaler og shorts under kveldsmåltidet de fleste steder.
Myte nr. 12 - Cruises er ikke for store familier
Falsk ✗
Det er faktisk riktig at det en gang var standard på cruise skipene at de fleste lugarer bare var egnet for to eller fire gjester. Men med tiden har de fleste rederiene fulgt den økende interessen fra familier som ønsker å reise på cruise sammen. Derfor har de lagt til familie-suiter på de fleste store skip.
På de større skipene til Royal Caribbean International, for eksempel, finner du eksempler på suiter der opptil åtte personer kan sove i to separate soverom. Hvis du for eksempel velger en Ultimate Family Suite, venter en svært barnevennlig opplevelse med en stor suite fordelt over to etasjer, med en sklie fra andre etasje ned, samt mye underholdning i suiten, inkludert luft-hockey, en liten kino og videospill. Men hos alle rederier finner du også mer vanlige (og rimelige) familie-lugarer, hvor det er plass til en familie på 4 eller 5.
Alle rederier tilbyr også flere barnevennlige tjenester, for eksempel gratis barnevakt om kvelden, slik at foreldrene kan få en avslappende, barnefri kveld, med forsikring om at barna blir godt passet på av kvalifisert personale. Mange har også morsomme barneklubber for ulike aldersgrupper.
Myte nr. 13 - Man blir sjøsyk på cruise
Falsk ✗
Det korte svaret er: Nei, du blir ikke sjøsyk på cruise.
De fleste cruiseskip er enorme. De store cruiseskipene, som er rundt 15 etasjer høye og rommer mellom 3000-5000 passasjerer, gynger minimalt - og for det meste slett ikke. Det kan til og med være kraftig uro og høy sjø, og selv der vil du nesten ikke kunne merke at du seiler på havet.
Les mer om hvorfor du ikke blir sjøsyk på cruise her.